top of page

מהפכת ה-5G עוד רגע כאן. מה מצב שוק התקשורת בישראל?

בתחילת אוגוסט 2020 חברות הסלולר הישראליות ניגשו למכרז של משרד התקשורת עבור תדרי הדור החמישי והם משקיעים כבר עכשיו בסכומי עתק בתשתיות החדשות, אך הבעיה מצידם של הצרכנים היא שהאיכות המשודרגת תוכל לאפשר לחברות לגבות מחירי שימוש גבוהים יותר.


מדובר בקפיצת מדרגה טכנולוגית מאוד גדולה שהולכת להשפיע על אורח החיים של כולנו. מכרז הדור החמישי הולך לספק לחברות הסלולר בישראל תדרים חדשים שעל בסיסם הן יעניקו לנו שירות סלולרי מהיר יותר ואיכותי יותר, אבל לא רק. דור 5 עשוי לאפשר גם שימוש בטכנולוגיות חכמות כמו למשל רפואה מרחוק, בתים וערים חכמות ואפילו רכבים אוטונומיים.


מי נמצא בתוך כל העסק הזה?


3 קבוצות תקשורת ניגשו למרכז שנערך בתחילת אוגוסט 2020: פרטנר יחד עם הוט מובייל, סלקום עם גולן טלקום ו-018 אקספון (המפעילה את רשת We4G), וגם חברת פלאפון שניגשה למרכז לבדה. המפגש הזה עלול לקלוע את חברות הסלולר למצב בעייתי. המצב הכלכלי של החברות הללו בין כה וכה הורע מאז רפורמת הסלולר שהתקיימה ב-2011 עם כניסתה של גולן טלקום לשוק, ובואו נאמר שמגפת הקורונה לא הועילה ליציבות הכלכלית שלהן. המצב הזה מעלה שאלה אחת גדולה: מי יממן את ההשקעות הללו במקביל לפיתוח פעילויות חשובות לא פחות כמו תשתית הסיבים האופטיים? נכון להיום לא נראה כי קיים אדם המסוגל לענות על שאלה כזו. כעובד חברת פלאפון שהשתתף במספר כנסים בארץ ובחו"ל זכיתי להכיר ולגלות הבדלים משמעותיים בתעשיית הטלקומוניקציה בישראל ביחס למדינות אחרות בעולם וניכר כי ישראל נמצאת מאחור בהיבט הטכנולוגי. אולי המצב הזה הפך להיות ככה מכיוון שחברות התקשורת בעולם משקיעות את המשאבים שלהן בעיקר בתחזוקה ובפיתוח הציוד הטכנולוגי בזמן שבישראל עסוקים לכאורה בלגבות כספים על שירותים שהלקוחות לא חוברו אליהם מעולם או ב"דחיפת מתנות" ללקוחות הגיל השלישי.


נלקח מתוך אתר Freepik
"דור 5 עשוי לאפשר גם שימוש בטכנולוגיות חכמות כמו למשל רפואה מרחוק, בתים וערים חכמות ואפילו רכבים אוטונומיים" קרדיט: Freepik

אם ננסה בכל זאת לראות את האור החיובי של הטכנולוגיה החדשה, טכנולוגיית הדור החמישי היא ה-הזדמנות של חברות הסלולר לשקם את עצמן כלכלית. חברות הסלולר יוכלו להגדיר את שירות הדור החמישי כשירות "פרימיום" ולתמחר אותו בסכומים גבוהים, אך היות וכלל החברות יספקו את אותו השירות, המשחק היחידי בין החברות יהיה המחיר – מה שעשוי להוריד את מחיר השירות ולכן, ההשקעה לא צפויה לחזור מהצרכן הפרטי אלא מהחכרת הטכנולוגיה (התדר) שברשות החברות לחברות אחרות. היום זה קורה למשל עם "רמי לוי תקשורת" שמספקת שירותי סלולר באמצעות התשתית הקיימת של חברת "פלאפון".


שלושת הקבוצות שניגשו למכרז התדרים נלחמות על שלושה טווחי תדרים: 700, 2,600 ו-3,500. כדי שנוכל להבין זאת בפשטות, לכל טווח ישנה מטרה שונה. תדרי ה-700 משמשים כיסוד לכיסוי הבסיסי כששאר טווחי התדרים משמשים לשיפור היכולות. בעתיד, טווחי ה-3,500 יוכלו לשמש חברות שאינן חברות סלולר (גופים רפואיים למשל).


נלקח מתוך אתר קבוצת "בזק"
קרדיט: קבוצת בזק

כפי שזה נראה היום, יש מספיק תדרים לכולם וניתן לחלק את התדרים באופן שווה, אבל לא כך תתנהל החלוקה. מה שכן קורה זה שכל קבוצה תדרוש את המקסימום שהיא יכולה מהחשש שקבוצה אחרת תזכה ליתרון עליה ולכן, המכרז והתהליך הזה היה ארוך ומורכב מאוד בחודשים האחרונים.


על התדרים החדשים נדרשו חברות הסלולר לשלם תוספת של 80 מיליון ₪ לאגרה השנתית שעומדת כיום על 320 מיליון ₪. אבל המכרז מציע (בכפוף לאישור של הממשלה כמובן) הפחתה בגובה של 28% באגרה בכל שנה למשך 4 השנים הראשונות מתום המכרז. ההפחתה הזו תינתן בתחילת כל שנה וזאת בתנאי שהקבוצה תעמוד ביעדים שהוצבו לה.


אז האם הטכנולוגיה החדשה שעתידה להתחיל לפעול ב-1 בספטמבר תועיל לנו באמת? האם שווה להשקיע כל כך הרבה כסף בשביל כל זה? ומי המרוויח העיקרי של כל זה? כנראה שנצטרך לחכות לראות.

"חברות הסלולר כבר החלו בהשקת הטכנולוגיה החדשה עוד טרם הפעלתה". קרדיט: חברת פלאפון


*הכותב הינו סטודנט לתקשורת בשנה ב' במכללת עמק יזרעאל.


Comments


הצטרפ/י לניוזלטר שלנו

!תודה על ההרשמה

אתר "הקיר" של החוג לתקשורת, האקדמית עמק יזרעאל, אתר למטרות לימודיות.

bottom of page